1 maart 2021 10:00, Mercado, gemeente Eindhoven.

Daar zaten we dan, drie (semi)starters met maximaal 2 jaar werkervaring. Nieuwe omgeving, nieuwe mensen, nieuwe baan. Kortom; een hoop onzekerheden en vrij weinig vaste grond onder onze voeten, op het getekende contract na. Gelukkig hadden ‘wij’ (BRIT) de week ervoor elkaar al een beetje leren kennen tijdens een rondje wandelen door Tilburg. Met zijn drieën hebben we voluit gespeculeerd over waar we nou – een week later – in terecht zouden komen. Waar een aantal vooraf uitgesproken verwachtingen uiteindelijk realiteit werden, zijn wij ook verbaasd door de start van dit – nu al – mooie avontuur. We werden met luid gejuich binnengehaald als ‘de nieuwe generatie Data/IT experts’… no pressure kiddo’s!

Een kindje adopteren
Op deze gedenkwaardige eerste van de maand werden we warm ontvangen. Na een fijne kennismaking, een flink stuk taart en een aantal goede gesprekken werd de ‘switch’ naar BRIT snel gemaakt. Daar bleek; 1000 vragen, een stuk minder antwoorden. Het concept BRIT was bedacht door een select groepje mensen dat een vraagbehoefte binnen het overheidsdomein zag, en daarmee aan de slag ging. Dit concept, BRIT, werd ons meteen in de schoot geworpen; van verlatingsangst of het naderende ‘lege nest syndroom’ was (verdacht) weinig sprake bij de bedenkers. BRIT was nu van ons, met een lange weg – van de kleuterklas tot aan de late puberteit – in het vooruitzicht!

‘De fles’ geven
We waren zielsgelukkig met ons kleine wondertje… Het avontuur kon beginnen, en begon voor ons met het opzetten van de eerste kaders van het concept BRIT. Fundamentele vragen zoals ‘Wie zijn we?’, ‘waar staan we voor?’, ‘wat zijn kernwaarden die bij ons en BRIT passen?’, ‘waarin willen wij ons onderscheiden?’ passeerden de revue. Na een week die gekenmerkt werd door veel brainstormen, overleggen en intensieve post-it sessies werden de eerste schetsen rondom missie, visie en kernwaarden getekend. Een belangrijke stap voor onszelf en BRIT, zodat we ons als team kunnen identificeren en terugvallen op deze gemeenschappelijke kaders. Ons kindje begon langzaam te kruipen, en de woorden ‘papa’,‘mama’ of ‘data’ konden nooit meer ver weg zijn!

De eerste stapjes
De basis was gelegd, maar naast interne bedrijfsvoering moest de focus ook verlegd worden naar de opdrachten. De kennismakingen met de potentiële opdrachtgevers hadden een verhelderende werking. Voor onze beeldvorming was het fijn om de (wat concretere) opdrachten te koppelen aan onze (visionaire) missie, visie en kernwaarden. Bovendien was het ontzettend boeiend om te horen waar de verschillende organisaties zoal mee bezig zijn op het gebied van data en IT. De tweede week werd afgesloten met een uitgebreide kennismaking met onze ‘grote broer’; BRAM! Kortom, BRIT heeft haar eerste stapjes gezet. Wij kijken er erg naar uit om aan de slag te gaan bij de opdrachtgevers en de weg naar volwassenheid met BRIT voort te zetten!